Jedovatá včela?

Není snad včelaře, který by nedostal za rok žihadlo, i přes veškerou opatrnost dostanete za sezonu 4 až 5 žihadel. Již 14denní včela má v jedovém váčku dostatek jedu, aby mohla pomáhat při obraně včelstva. Jedový váček obsahuje kolem 0,3 mg jedu. Nicméně 90 % obsahu tvoří voda. Včelí jed se považuje za jakýsi koktejl, tedy směs různých látek. V sedmdesátých letech minulého století definoval přesné složení jedu Habermann a jeho spolupracovníci. Zjistil až 40 různých látek tvořících jed. Složení jedu dělnic a matek je různé. Mnohé z ingrediencí jsou enzymy a proteiny urychlující chemické reakce v těle. Některé z enzymů v  oblasti bodnutí mají za úkol uvolnit tkáň, aby se jiné látky obsažené v jedu mohly rychleji šířit. Nejběžnější enzym ve včelím jedu je fosfolipáza A2. Ovšem hlavním komponentem včelího jedu je mellitin, peptid, který má schopnost ničit červené krvinky. Matky mají v jedu více histaminu než dělnice. Histamin je jedovatější pro hmyz než pro člověka.

Převzato z OVP

©1999-2017 Správce internetových stránek Bartoň Lukáš