Jak se pozná špatný med

Představím vám, jak v domácím prostředí jednoduše odhalíte některé příměsi v medu, jejichž přítomnost by svědčila o jeho falšování.

Co je třeba vědět o medu, když ho kupujete na trhu ale i od včelaře? Zdálo by se, že je to hloupá otázka. Vždyť jste jej viděli, očichali, někdy i ochutnali a určitě umíte rozeznat ,,špatný´´ med od dobrého. Je to správná úvaha? Asi ne.

Zralý a pro uskladnění vhodný med nesmí obsahovat více než 18% vody(svazová norma ČSV 1/1999). Řídký med neodpovídá normě, kterou je včelař povinen dodržovat. Med nesmí pěnit – je to příznak nezralosti. Bohužel včelí med, tento léčebný a dietetický produkt je často nepoctivými lidmi (záměrně píšu lidmi, protože neznám včelaře, který by toto dělal) falšován. Přírodní květový med má příjemnou vůni. Falšovaný med nevoní. Výjimku tvoří některé jednodruhové medy, např. řepkový, svazenkový nebo med z vrbky úzkolisté – ty mají svoje specifické aroma. Krystalický med sádlového vzhledu, s drobnou nebo hrubou strukturou, to je normální stav medu. Stužkuje pouze v letních měsících. Krystalizace medu není znakem nečerstvosti ale je to známka určitého poměru jednoduchých a složitých cukrů( glukóza, fruktóza, maltóza, melecitóza ,trehalóza ,rafinóza aj.). Takový med se snadno přemění v tekutý ohřevem ve vodní lázni při teplotě 40 – 45°C.

Příměsi v medu se poznají velice snadno. Do malé zkumavky odeberete vzorek medu a přidá se trocha destilované vody, po promíchání se v usazenině objeví příměsi. Škrobová příměs se zjišťuje přidáním několika kapek jodu do vzorku medu již promíchaného s destilovanou vodou. Vzorek se zbarví do modra. Příměs cukrového sirupu v medu zjišťujeme přidáním 5-10% lapisu do vzorku. Výsledkem je bílá usazenina. V čistém medu usazenina není. Je to možno zjistit i jiným způsobem a to, že k 5 ccm roztoku medu s destilovanou vodou přidáme 2,5 ccm metylalkoholu. Vzniklá žlutobílá usazenina dokazuje přítomnost cukrového sirupu.

Všechny druhy falšování medu se nedají snadno dokázat. Hlubší a detailní analýzu lze provést pouze laboratorním rozborem v akreditované laboratoři.

Přeji Vám, aby jste nemuseli k dokazování kvality medu přistoupit a při koupi medu přímo od včelaře neměli nikdy pochybnosti o jeho kvalitě. KB

Jednoduchá tabulka hlavních složek medů

SLOŽKA KVĚTOVÝ MEDOVICOVÝ jednotka
JEDNODUCHÉ CUKRY
Fruktóza 38,2 31,8 %
Glukóza 31,3 26,1 %
SLOŽITÉ CUKRY
Sacharóza 0,7 0,5 %
Ostatní 9,5 22,1 %
MINERÁLNÍ LÁTKY
Draslík 205 1676 mg/kg
Sodík 18 76 mg/kg
Vápník 49 51 mg/kg
Hořčík 19 35 mg/kg
Železo 2,4 9,4 mg/kg
Mangan 0,3 4,1 mg/kg
Křemík 9 14 mg/kg
Zinek 1,2 2,5 mg/kg
VITAMÍNY
B1, B2, B3, B5, B6, C – vše v malém množství
OSTATNÍ
Voda 18 %
Antioxidanty 2 mmol/kg
Tuky 0,015 %
pH 3,4 6,1
A dále: pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku, …zdroj Wikipedia
©1999-2017 Správce internetových stránek Bartoň Lukáš